Orthodontie

Sinds januari 2018 bieden wij in onze praktijk de mogelijkheid om een orthodontische behandeling te laten doen. Wij werken met één type beugel, namelijk de ‘aligners’.

Deze onzichtbare beugel is een hoes, gemaakt van doorzichtige kunststof. Deze wordt over de tanden geplaatst. De stand van de tanden verandert gedurende het gebruik van deze ‘aligners’. Elke 2 weken draagt u een nieuwe set. Door het unieke, doorzichtige materiaal zie u bijna niet dat u een beugel draagt.

Deze methode wordt vooral gekozen door volwassenen. De reden om als volwassene voor een beugel te kiezen zijn anders dan wanneer je jong bent. Denk bijvoorbeeld aan een overbeet, een spleetje tussen de tanden of tanden die scheef tegen elkaar aanstaan of zijn gaan staan. Maar ook als u bijvoorbeeld een brug of implantaat wil, maar enkele tanden daarvoor niet op de juiste plek staan. Pijn of hinder door verkeerd gegroeide tanden of het verkleinen van een gat door het missen van een tand of kies, zijn ook redenen om voor ‘aligners’ te kiezen.

Omdat de ‘aligners’ uitneembaar zijn kunt u uw tanden gewoon poetsen en stokers gebruiken zoals u altijd al deed. De ‘aligners’ doet u uit als u gaat eten.

Stappenplan

Intake

  • Tijdens het intakegesprek gaan we kijken wat de situatie van uw gebit is. We leggen u uit wat de behandeling precies inhoudt en uiteraard is er ruimte voor uw vragen en wensen.

Scan, OPT, mondfoto’s

  • Wanneer u besluit om een behandelplan te laten maken krijgt u een afspraak bij de tandarts. Daar wordt een digitale scan van uw gebit, een röntgenfoto en mondfoto’s gemaakt. Deze sturen wij op naar het laboratorium waar ze uw behandelplan gaan maken.

Bespreken plan

  • Zodra wij uw behandelplan ontvangen hebben nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Tijdens deze afspraak laten wij u een digitale animatie zien van uw gebit na de behandeling. Ook zullen wij de begroting en een ‘informed consent’ (een overeenkomst tussen tandarts en patiënt over de inhoud van de behandeling) aan u meegeven.
  • Als u akkoord gaat en de begroting + het ‘informed consent’ ondertekend heeft, gaan wij de ‘aligners’ bestellen en maken we een afspraak voor het plaatsen van de eerste set.

Plaatsen eerste set ‘aligners’

  • Bij deze afspraak plaatsen wij de eerste set ‘aligners’ bij u. Het 2e setje krijgt u mee naar huis. Na 2 weken kunt u zelf thuis wisselen. Na een maand komt u weer voor controle.

Controle

  • Wij doen iedere maand een controle om in de gaten te houden of het traject naar wens verloopt.

Eindcontrole

  • Als de behandeling helemaal klaar is, komt u nog een keer naar de praktijk. Wij verwijderen dan de laatste set en informeren u over een spalkje of nachtbeugel. Voor het behoud van de stand van uw gebit, adviseren wij een spalkje en/of nachtbeugel te laten maken. Tijdens deze laatste controle maken we dan meteen de afdrukken hiervoor.

Plaatsen spalkje/nachtbeugel

Ongeveer twee weken na het maken van de afdrukken krijgt u een afspraak voor het plaatsen van het spalkje. Hierna is de behandeling klaar. Mocht het spalkje ooit onverhoopt loskomen, dan kunt u contact met ons opnemen om deze weer vast te laten zetten.

 

Refinement

  • Een enkele keer gebeurt het dat aan het einde van het traject, het gewenste resultaat nog niet bereikt is. In zo’n situatie zullen wij kosteloos een nieuwe scan en lichtfoto’s maken. Hiermee zal een verlenging van het behandelplan gemaakt worden. In overleg met u gaan we dan verder met de aligners tot wel het gewenste resultaat is bereikt. Deze verlenging is voor u kosteloos.